Modernebb konyha: az indukciós főzőlap

indukciós-főzőlap_pic3

Mivel több az indukciós főzőlap?

A főzés a mindennapi életünk része és valljuk be, szeretünk enni finomabbnál – finomabb ételeket, ha lehetőségünk adódik rá. A szakácsok legjobb barátja pedig a főzőlap, ami fontos szerepet tölt be a főzésben és egy háztartás életében is, hiszen gyorsan elkészíti számunkra az ételt. Az energiatakarékos konyhai főzőlapok ráadásul gyors és hatékony főzést biztosítanak, könnyű használni azokat és minden funkcióval el vannak látva, ami csak kell az ételek elkészítésének során.  Minden főzőlap elmondhatja magáról, hogy van valamilyen egyedi funkciója és több méretben is kaphatóak általában.
Amikor a főzőlapok kerülnek témába, akkor beszélhetünk gáz főzőlapokról illetve indukciós főzőlapokról is, ha a főzőlapok kiválasztásáról esik szó egy család ( vagy pedig éppenséggel étterem) életében.
Ugyanis elmondhatjuk azt, hogy manapság már az üvegkerámia vagy indukciós főzőlapok már szinte minden modern háztartásban megtalálhatóak. Innovatív funkcióik mellett, amelyek élvezetesebbé és kevésbé időigényessé teszik az ételeink elkészítést, a konyha izgalmas design elemévé és masszív központjává is válhatnak mindeközben, hiszen ki ne akarna magának egy olyan főzőlapot, ami tökéletesen illik esetleg a hűtő dizájnjához?  De hogyan tudja az ember eldönteni azt, hogy az indukciós vagy az üvegkerámia lenne-e jobb a számára? Első kérdés, hogy mi is az az indukciós főzőlap?

indukciós-főzőlap_pic1

Mi is az az indukciós főzőlap?

Mielőtt a boltba rohannánk, hogy megvásárolhassuk, tudnunk kell azt, hogy az indukciós főzőlap az indukciós melegítés elvén működik. Elektromágneses hullámokat használ, hogy csak az edény alját melegítse fel, amelyben örvény szerű hő áramlatok alakulnak ki, így maga az indukciós főzőlap nem fog felmelegedni, csak az edény maga. Ennek a rendszernek köszönhetően jelentősen gyorsabban készíthetünk ételeket, és szinte egyáltalán nincs hőveszteség, amely komoly megtakarítást eredményezhet az áram tekintetében. Az ételek kellemetlen leégése miatt sem kell aggódnia annak, aki szerez magának egy indukciós főzőlapot, és egy ilyen főzőlapról azt is érdemes tudni, mikor kiválasztjuk, hogy határozottan biztonságosabb opciót jelent a kisgyerekes háztartásokban. Az indukciós főzőlap hátránya leginkább csak az, hogy új főzőedényeket kell beszerezni hozzá, mert a hagyományos edényeket nem fogja érzékelni.

Az indukciós főzőlap előnyei: biztonságos és energiatakarékos főzés

Az Indukciós főzőlapok általánosan megemlíthető kialakításának köszönhetően egyszerre praktikusak és hatékonyak. Ráadásul jól is néznek ki, ha kedveljük a modern berendezéseket. A főzőlapok szuper hatásfokkal melegítik fel az edényeket és a serpenyőket a konyhában. És mivel csak melegítenek, kevesebb áramot fogyasztanak és biztonságosabbak is számunkra és a család számára, főleg ha kisgyerekek is vannak a családban. Illetve, az indukciós főzőlapok akár 50%-kal is energiatakarékosabbak, mint a kerámia- vagy üvegkerámia főzőlapok. Egy indukciós főzőlappal jobb és célzottabb hőátadás érhető el, amely gyorsabb és egyenletesebb melegítést eredményez. A főzőlapok felülete a főzés során nem izzik, így nem kell az odaégett ételek eltávolításával bajlódni. Ez minden bizonnyal egy biztonságosabb opció is, amely kiküszöböli a forró felületek okozta égési sérülések kockázatát.

Az indukciós főzőlap további tudnivalói

Az indukciós főzőlapok segítenek pillanatok alatt elkészíteni a menüt, míg csökkentik a kiadásainkat is. Ráadásul szuper intelligensek!
A gyorsító funkció még több energiát ad az egyik főzőzónának, ami tökéletes a víz forralására vagy más folyadékok melegítésére. A gyorsítás egyetlen érintéssel bekapcsolható. Csupán annyi, a dolgod, hogy állítsd be az alacsony, közepes vagy magas hőfokot a rugalmas zónában. 

A főzőlap érzékeli az edények helyzetét és hozzájuk igazítja az energiabeállításokat. Megváltoztathatjuk mindegyik pozíció energia beállítását egyesével, a főzőlap pedig emlékezni fog legközelebb is a beállításokra, amikor aktiváljuk ezt a funkciót. Létezik olyan, hogy áthidaló funkció. Az áthidaló funkció pedig megengedi azt, hogy nagyobb vagy szokatlan méretű edényeket és serpenyőket használjunk, mivel ezzel szükség esetén összeköthetünk két főző zónát egy nagyobbá. Az áthidaló funkcióhoz hasonlóan a rugalmas főzőzónák megengedik, hogy kísérletezz az adott főző felületen.
Használhatjuk őket külön is, vagy nagyobbakhoz kötve – az éppen használt edény méretétől függően –, és könnyedén alkalmazkodnak különböző méretű és formájú lábasokhoz és serpenyőhöz is.

A páraelszívó nagyon fontos kelléke az ember konyhájának. Néhány indukciós főzőlap pedig ezzel a funkcióval is rendelkezhet! Egy beépített páraelszívó jó színben tünteti föl a konyhát, mivel nincs készülék a főzőlap felett. A lap hőfokához automatikusan igazodik – minél melegebb a lap, annál erősebb az elszívó teljesítménye. Így kevesebb zajjal, és diszkrétebb kinézettel – szemmagasságba belógó páraelszívó nélkül – lehetővé teszi, hogy társalogjunk a vendégeinkkel, családtagjainkkal egy kellemes vacsora vagy ebéd elkészítése közben.
Az automata főzőfunkciókkal minden zóna előre be van állítva, hogy olvasszon, melegen tartson, forraljunk, vagy lassan főzzünk – adott modelltől függően. 

indukciós-főzőlap_pic2

Az indukciós főzőlap külleme

A főzőlapokat a leggyakrabban klasszikus fekete kivitelben készítik el, hogy minden típusú konyhában megállhassa a helyét, ha azonban merészebb az indukciós főzőlap iránt érdeklődő vásárló, vagy stílusos konyhai belső térrel rendelkezik, valamilyen színes darabot is választhat magának a konyhájába. A matt és fényes fekete főzőlap mellett fehér indukciós főzőlap is elérhető már, sőt, akár sokkal többféle színben is beszerezhetők.